sphere ctrl menu cross shoppingcart trash
mondhygiëne

Tandvleesaandoening

Gingivitis

Gingivitis en parodontitis, ook wel tandvleesontsteking genoemd, komt veel voor, maar kan worden voorkomen door een goede mondhygiëne.

Gingivitis = ontsteking van het tandvlees
Parodontitis = verlies van alveolair bot

Wat is tandvleesontsteking (gingivitis)?

Gezond tandvlees is bleek en stevig. Het tandvleesweefsel werkt als een barrière en past stevig om de tand. Gezond tandvlees bloedt niet als je tussen je tanden poetst of reinigt.

Rood, gezwollen en bloedend tandvlees zijn tekenen van gingivitis (ontsteking van het tandvlees) en kunnen leiden tot parodontitis, verlies van bot rond de tand. Ongeveer 40% van de volwassenen lijdt aan parodontitis - vaak zonder het te weten. Gingivitis en parodontitis ontwikkelen zich langzaam en vaak zonder pijn. Hoe eerder de ziekten worden gediagnosticeerd en behandeld, hoe beter.

Wat veroorzaakt gingivitis?

Een kleverige biofilm, tandplak genaamd, vormt zich voortdurend op je tanden en kiezen. Als je niet goed reinigt blijft er tandplak achter, vooral tussen de tanden en langs de tandvleeslijn. Wanneer tandplak zich in deze gebieden ophoopt, veroorzaakt het ontstoken tandvlees (gingivitis), dat gekenmerkt wordt door roodheid en zwelling. Ontstoken tandvlees kan bloeden als je je gebit schoonmaakt.

Gingivitis kan worden voorkomen

Door een goede mondhygiëne kun je veel zelf doen om parodontitis te voorkomen en te stoppen.. Poets je tanden twee keer per dag. Maak ook één keer per dag de tanden tussen de tanden en kiezen schoon met interdentale ragers, Mini Flosser of flossdraad. Een speciale tandenborstel voor het reinigen van moeilijk bereikbare plaatsen kan ook nodig zijn.

Vraag je tandarts of mondhygiënist om advies en instructies.

Voorkom ontsteking van het tandvlees 

Als je vermoedt dat er sprake is van tandvleesontsteking, neem dan contact op met je tandarts of mondhygiënist. De samenwerking tussen jou en je zorgverlener is van het grootste belang voor een succesvol resultaat, ook na afloop van de behandeling. Regelmatige controles in combinatie met je eigen mondhygiëneroutine zijn cruciaal om te voorkomen dat de problemen terugkeren.

Tekenen van gingivitis

  • Rood en gezwollen tandvlees
  • Bloeden tijdens het tandenpoetsen
Healthy gums

Gezond tandvlees

Gum inflammation

Tandvleesontsteking

Periodontitis

Als de tandplak niet wordt verwijderd, blijft deze groeien tussen tand en tandvlees (de gingivale sulcus). Op het worteloppervlak van de tand kan de tandplak verharden tot tandsteen met een ruw oppervlak waar nieuwe bacteriën zich nog gemakkelijker hechten. Deze bacteriën dragen bij aan het verlies van bot rond de tand. De tandvleesontsteking heeft zich ontwikkeld tot parodontitis.

Naarmate het bot rond de tand geleidelijk afbreekt, raakt de tand steeds meer van zijn aanhechting los. Het is een langzaam proces dat vaak pijnloos is en onopgemerkt doorgaat. Na verloop van tijd zal de tand loskomen en in het ergste geval kan hij verloren gaan.

Informatiemateriaal

Lees meer in onze patiëntenfolder Gingivitis en parodontitis

Zoek altijd hulp bij gingivitis

Als je vermoedt dat er sprake is van tandvleesontsteking, neem dan contact op met je tandarts of mondhygiënist. De samenwerking tussen jou en jouw zorgverlener is noodzakelijk voor een succesvol resultaat, ook na afloop van de behandeling. Regelmatige controles in combinatie met je eigen mondhygiëneroutine zijn cruciaal om te voorkomen dat de problemen terugkeren.