sphere ctrl menu cross shoppingcart trash
Je tanden

Gaatjes

Cariës

Cariës is een van de meest voorkomende mondziekten. Cariës worden ook wel tandbederf of gaatjes genoemd.

Wat zijn gaatjes?

Gaatjes worden veroorzaakt door het zuur dat door bacteriën in de tandplak wordt geproduceerd. Na verloop van tijd lost het zuur de harde weefsels (glazuur en dentine) op. In eerste instantie is het cariësletsel beperkt tot het glazuur, maar wanneer het letsel zich uitbreidt en de binnenkant van de tand, het tandbeen, bereikt, is meestal een vulling nodig.

Oorzaken voor cariës

Elke keer als je iets eet of drinkt, beginnen bacteriën in je mond zuren te produceren die een deel van het harde weefsel van de tand (glazuur en dentine) oplossen. Je speeksel helpt door overtollig voedsel weg te spoelen en neutraliseert het zuur. Mineralen uit het speeksel en de tandpasta herstellen het beschadigde harde weefsel.

Zoet eten en drinken, veelvuldig snoepen tussen de maaltijden of een slechte mondhygiëne leidt tot een verhoogde zuurproductie door de bacteriën. Deze hogere en frequente zuurproductie geeft de tand geen kans om te herstellen tussen de maaltijden en er ontstaat een cariëslaesie (gaatjes).

Een goede mondhygiëne is noodzakelijk om te voorkomen dat tandplak groeit, maar ook fluoride en voeding zijn belangrijke factoren in de ontwikkeling van cariës.

 

Hoe voorkom je gaatjes

  • Poets je tanden en gebruik tweemaal per dag fluoride tandpasta. Fluoride versterkt het tandglazuur en kan de eerste tekenen van cariës genezen. Vergeet niet om ook één keer per dag tussen je tanden te reinigen.
  • Regelmatig snoepen tussen de maaltijden door geeft je tanden niet de kans om te herstellen van de zuuraanvallen. Laat je tanden rusten en kies water als je dorst hebt in plaats van zoete of zure dranken.
  • Ga altijd naar bed met schone tanden - de productie van speeksel wordt 's nachts verminderd, wat de effectiviteit van het speeksel vermindert.
  • Als je last hebt van een droge mond is het risico op cariës groter. Je mondhygiëne is nog belangrijker omdat er minder speeksel is om de tanden te reinigen en het zuur te neutraliseren.
  • Bezoek naast je dagelijkse mondverzorgingsroutine regelmatig je tandarts of mondhygiënist.

Drie manieren om gaatjes te voorkomen

  1. Poets je tanden twee keer per dag met fluoride tandpasta
  2. Maak elke dag schoon tussen je tanden en kiezen
  3. Vermijd snoepen en suikerhoudende dranken tussen de maaltijden door

Informatiemateriaal

Lees meer over je mondgezondheid in onze folder Tips voor een gezonde lach.

Geschikte producten om cariës te voorkomen

194