sphere ctrl menu cross shoppingcart trash
Je tanden

Tandheelkundige zorg voor kinderen

Hoe je een kindergebit poetst

Een goede mondhygiëneroutine op jonge leeftijd is de eerste stap in de richting van gezonde tanden, gedurende het hele leven. Hier zijn onze beste tips en adviezen voor de verzorging van het kindergebit.

 

Geef het gebit van je kinderen een goede start

Kinderen hebben hulp en toezicht nodig om vanaf de eerste tand tot de leeftijd van 10-12 jaar te poetsen. Een klein kind heeft niet de handmatige vaardigheden om goed te poetsen en is niet in staat om de gevolgen van het onjuist poetsen te begrijpen.

Zes tips voor het poetsen van het kindergebit

  1. Borstel twee keer per dag. Borstel één keer in de ochtend en één keer 's avonds voor het slapen gaan.
  2. Gebruik een kleine en zachte borstel. De tandenborstel moet een kleine borstelkop en zachte filamenten hebben.
  3. Breng een beetje tandpasta aan. Gebruik de grote van de nagel van het kind.
  4. Creëer een gewoonte. Poets de binnen-, buiten- en bijtvlakken in dezelfde volgorde om er zeker van te zijn dat geen enkele kant wordt vergeten.
  5. Denk aan de tandvleeslijn. Plaats de filamenten op een hoek van 45º richting tanden en tandvleeslijn.
  6. Wees voorzichtig. Poets met een lichte druk met kleine bewegingen.

Hoe je het gebit van je kinderen poetst

Het is tijd om het gebit van je kinderen te poetsen zodra de eerste tand tevoorschijn komt. Een vaste routine, 's morgens en voor het slapen gaan, maakt het tandenpoetsen tot een natuurlijk onderdeel van de dag van je kind.

Hoe je de tanden van je baby kunt poetsen

Het is vaak handig om te poetsen terwijl je kind liggend met zijn hoofd bij je in de buurt is, bijvoorbeeld op de luiertafel. Nabijheid en oogcontact zorgen ervoor dat het kind zich veilig voelt. Til tijdens het poetsen de lip van het kind voorzichtig met je vinger op voor beter zicht en bereik.

Met de TePe Mini™ is het makkelijk om te beginnen met poetsen vanaf de eerste tand. Aanbevolen  voor kinderen van 0 tot 3 jaar.

Tandenborstels voor baby's

190,145

Hoe je de tanden van je kinderen kunt poetsen - peuters en kleuters

Laat het kind op schoot zitten, leunend met het hoofd op je arm. Borstel met korte bewegingen en zorg ervoor dat de tandenborstel de tandvleeslijn bereikt. Poets altijd in dezelfde volgorde, bijvoorbeeld de binnenkant, de buitenkant en vervolgens de kauwvlakken van de tanden. Om alle oppervlakken te bereiken, helpt het om de lip van het kind voorzichtig met je vinger op te tillen.

Na 3-4 jaar kun je een tandenborstel met een iets grotere borstelkop gebruiken, zoals de TePe Select Compact™. Deze tandenborstel is ook verkrijgbaar met leuke opdrukken - vraag naar TePe Kids™.

 

Hoe je de tanden van je kunt kinderen poetsen – schoolkinderen

Houdt toezicht en help je kind met borstelen tot de leeftijd van 10-12 jaar. Borstel met korte bewegingen en zorg ervoor dat de tandenborstel de tandvleeslijn bereikt. Poets altijd in dezelfde volgorde, bijvoorbeeld de binnenkant, de buitenkant en vervolgens de kauwvlakken van de tanden en kiezen. Geef wat extra aandacht aan de nieuwe kiezen die achter de laatste melktanden ontstaan. Deze kauwvlakken zijn onregelmatig en extra gevoelig voor gaatjes.

Gebruik bijvoorbeeld een speciale borstel, TePe Compact Tuft™, als aanvulling op de gewone tandenborstel. De TePe Select Compact™ is een populaire keuze.

Wanneer het tijd is om zelf tanden te poetsen

In de leeftijd van 10-12 jaar is het tijd voor je kind om de borstel zelf te gebruiken, maar het is natuurlijk mogelijk om eerder te beginnen met oefenen.

In het begin kan het zijn dat je kind onder jouw toezicht moet tandenpoetsen. Vanaf de leeftijd van 12 jaar is TePe Select™ een goede keuze voor een tandenborstel. Deze is ook verkrijgbaar met illustraties - vraag naar TePe Graphic™.

Hoe poets je jouw tanden en kiezen

....en reinig tussen je tanden

Reinigen tussen de tanden is meestal niet aan te raden totdat alle permanente tanden volledig zijn doorgekomen. Als je tandarts of mondhygiënist je heeft geadviseerd om eerder te beginnen met het reinigen tussen de tanden en kiezen, dan raden we je natuurlijk aan hun aanbeveling op te volgen.

Hoe reinig je tussen je tanden?

The type arguments for method 'System.Linq.Enumerable.Any<TSource>(System.Collections.Generic.IEnumerable<TSource>)' cannot be inferred from the usage. Try specifying the type arguments explicitly.

Geef de tanden de tijd om te herstellen

  • Elke keer als je kind eet of drinkt, beginnen bacteriën zuren te produceren die de tanden aantasten.
  • Na ongeveer een half uur heeft het speeksel geholpen met neutraliseren van de zuren.
  • Laat de tanden rusten - vermijd eten tussen de maaltijden door. Als je kind dorst heeft tussen de maaltijden door of 's nachts, biedt dan water aan.  
  • Ga altijd naar bed met schone tanden. S ’nachts is er minder speeksel in de mond waardoor de tanden kwetsbaarder zijn voor gaatjes.

Het aanhouden van regelmatige maaltijden geeft de tanden de kans om te herstellen (het beeld links). Frequent snacken veroorzaakt talrijke zuuraanvallen waardoor het gemakkelijker wordt om gaatjes te ontwikkelen (het beeld rechts).

Waar te koop

TePe producten zijn verkrijgbaar bij Tandarts/mondhygiëne praktijken, Apotheken, Online en bij een aantal retailers.

Informatiemateriaal

Download onze patiëntenfolder Tandheelkundige zorg voor kinderen