sphere ctrl menu cross shoppingcart trash
Je tanden

Tussen de tanden reinigen

Interdentale reiniging

Je gewone tandenborstel reinigt alleen de binnenkant, buitenkant en bijtvlakken van de tand/kies. Vergeet niet om de oppervlakken tussen de tanden en kiezen te reinigen. Daar waar de bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als ze niet worden verstoord.

Je mond gezond houden

Tandplak is een kleverige biofilm die zich voortdurend vormt op en tussen je tanden. Het moet regelmatig verwijderd worden, anders kan het leiden tot ontsteking van het tandvlees, gaatjesen een slechte adem. Het gebied tussen de tanden en kiezen is onmogelijk te bereiken met een tandenborstel en een interdentaal product wordt aanbevolen om in deze gebieden te gebruiken.

Het is aan te raden om in de late tienerjaren te starten met het elke dag schoonmaken tussen je tanden en kiezen om je mond fris en gezond te houden.

Wanneer je tussen je tanden begint te reinigen, kan het tandvlees pijnlijk aanvoelen en bloeden. Stop dan niet, want bloedend tandvlees is vaak een teken van tandvleesontsteking. Als je binnen enkele dagen geen verbetering opmerkt, neem dan contact op met jouw tandarts of mondhygiënist.

 

Hoe reinig je tussen de tanden en kiezen?

Er zijn verschillende interdentale reinigingsproducten zoals floss, tandenstokers of interdentale ragers. Een interdentale rager is het meest efficiënte middel om je tanden gezond te houden en tandvleesontstekingen en gaatjes te voorkomen. Welk product je nodig hebt, is afhankelijk van jouw individuele behoeften en voorkeuren. Vraag je tandarts of mondhygiënist om advies.

Lees onze instructies voor het reinigen tussen je tanden met TePe interdentale ragers.

loading...

Dagelijkse mondverzorging

Het gezond houden van tandvlees, tanden en kiezen is van fundamenteel belang om ontsteking van het tandvlees en gaatjes te voorkomen. Op alle oppervlakken van het gebit wordt voortdurend tandplak gevormd. Volwassenen wordt geadviseerd hun dagelijkse tandenpoetsroutine aan te vullen met interdentale reiniging.

Stap 1: Tandenpoetsen

Zachtere, hoogwaardige filamenten zorgen voor een zachte reiniging en een taps toelopende borstelkop maakt het gemakkelijker om de achterste tanden en kiezen te bereiken.

Stap 2: Reinigen tussen de tanden

De keuze van interdentale reinigingsproducten is afhankelijk van individuele behoeften en voorkeuren.

Er zijn verschillende manieren om tussen je tanden te reinigen, afhankelijk van de grootte van je tussenruimtes en je persoonlijke voorkeur.. De meest effectieve methode is het gebruik van een interdentale rager. TePe heeft interdentale ragers in negen maten, geschikt voor verschillende interdentale ruimtes.

TePe heeft ook een gel met chloorhexidine en fluoride voor ontstoken tandvlees. Deze vermindert het risico op gaatjes en gevoelige worteloppervlakken.

TePe EasyPick™ is een gemakkelijke en effectieve manier om tussen je tanden te reinigen. Het is handig om mee te nemen en overal te gebruiken.

Floss, de TePeDental Tape, kan effectief zijn en is vaak een goede optie in de late tienerjaren wanneer de ruimtes tussen de tanden meestal erg krap of klein zijn. De flosshouder voorzien van flossdraad, TePe Mini Flosser™, is een makkelijkere manier van flossen.

 

Interdentale reiniging voor kinderen

Reinigen tussen de tanden is meestal niet aan te raden totdat alle permanente tanden volledig zijn doorgekomen.

Als jouw tandarts of mondhygiënist je heeft geadviseerd om eerder te beginnen met het reinigen tussen de tanden en kiezen, is het aan te raden deze aanbeveling uiteraard op te volgen.

Informatiemateriaal

Lees meer over je mondgezondheid in onze patiëntenfolder Interdentale Reiniging