sphere ctrl menu cross shoppingcart trash
Je tanden

Verstandskiezen

Behandel je verstandskiezen verstandig

De verstandskiezen komen helemaal achterin de mond op en verschijnen meestal tussen de leeftijd van 18 en 26 jaar. Sommige mensen hebben alle vier de verstandskiezen andere hebben er minder of geen.

Wat is een verstandskies?

Verstandskiezen zijn de kiezen die achterin de mond tevoorschijn komen. Soms blijven ze in het bot ingebed en komen ze niet omhoog. Sommige mensen hebben helemaal geen verstandskiezen.

Veel voorkomende problemen met verstandskiezen

Een verstandskies die langzaam omhoog komt, kan gedeeltelijk bedekt zijn met tandvleesweefsel waardoor een goede reiniging moeilijker wordt. Wanneer bacteriën zich rond de tand opbouwen, kan er een ontsteking ontstaan, met als gevolg dat er een zwelling kan ontstaan.

Een verstandskies kan problemen veroorzaken door in de verkeerde richting te groeien en achter de aangrenzende kies gevangen komen te zitten. Als de problemen zich herhalen of als de verstandskies de aangrenzende tand dreigt te beschadigen kan het zijn dat de verstandskies moet worden verwijderd. Neem contact op met je tandarts als je pijn ervaart in of rond een verstandskies.

Hoe verzorg je verstandskiezen?

TePe Nova,TePe Nova, een tandenborstel met een geaccentueerde borsteltip, maakt het makkelijker om een opgekomen verstandskies te reinigen.

Het kan echter een uitdaging zijn om een opgekomen verstandskies met een gewone tandenborstel te reinigen. Om het schoonmaken te vergemakkelijken kun je een speciale borstel met een schuine hals gebruiken, bijvoorbeeld de TePe Compact Tuft™.

  1. Gebruik een tandenborstel met een tapse borstelkop voor een goede toegang achterin de mond.
  2. In geval van ontsteking en als gevolg daarvan een lichte zwelling, voeg een druppel TePe Gingival Gel toe aan het getroffen gebied (gebruik voor een beperkte periode).
  3. Als het ongemak blijft bestaan of de zwelling aanhoudt, vraag dan advies aan je tandarts of mondhygiënist.

Wat kan ik doen om het ongemak te verlichten?

Het kan moeilijk zijn om bacteriën uit de buurt van je opkomende verstandskiezen te houden. De juiste poetstechniek en de juiste tandenborstel kunnen ontstekingen voorkomen.

Antibacteriële gel kan ook helpen om de ontsteking rond de verstandskiezen te verminderen.

Als de problemen aanhouden, raadpleeg dan je tandarts of mondhygiënist voor advies.

loading...